Lil Uzi Vert – Free Uzi

4.0/5.0

Siden sommeren 2017, hvor Lil Uzi Vert udgav sit debutalbum Luv Is Rage 2 i kølvandet på sin monstersingle XO Tour Llif3, har han været en rockstjerne. Men en rockstjerne, som ikke har givet meget lyd fra sig. Ud over en deluxe-udgave af debutalbummet er singlen New Patek fra sidste år sammen med en række features det eneste, vi har hørt til Uzi. Det skyldes, at han er blevet viklet dybt ind i en Lil Wayne-agtig konflikt med sit pladeselskab og særligt med sine managers DJ Drama og Don Cannon. Forretningsfolkene har taget Uzi og hans musik som gidsler, og tidligere i år kom det så vidt, at han gik på ’pension’. Men på sit nye nummer Free Uzi vrister han sig fri af pladeselskabets kløer og går tilbage til sine rødder.

Over et G Herbo-beat fra 2012 glemmer Uzi alt, hvad der hedder emorap og poppede omkvæd, og leverer en stabil rap-performance, der trækker tråde tilbage til dengang, Chief Keef dominerede Chicagos drill-scene. Og så alligevel ikke. Uzi vil altid skille sig lidt ud fra ulvekobbelet af andre rappere, og også på Free Uzi er det tilfældet.

Tonelejet og tempoet på nummeret er blevet redigeret en tak op, og fans på nettet er allerede begyndt at udforme teorier om, at det er for at undgå, at pladeselskabet kommer rendende med copyright-anklager. Uanset hvad fungerer det høje toneleje og tempo godt, og Uzi virker virkelig som en fri mand. Med sine dreads klippet af og en ny afro-agtig frisure ligner han i musikvideoen en ny, håbefuld rapper, der lige har fået sin første sang på WorldStarHipHops YouTube-kanal.

Free Uzi handler om alt muligt andet end selve Uzis nyvundne frihed, efter at Jay Z har skaffet ham en ny og bedre pladekontrakt med sit selskab Roc Nation, men budskabet er underforstået. Gennem referencer til alt lige fra high end-mærker som Alexander Wang over tennisspilleren Serena Williams, vinduesskrabere og tv-serien Big Bang Theory holder Uzi et vanvittigt højt tempo, der lever op til maskingeværet af samme navn, mens han i omkvædet leverer klassisk blærerap. Det er en genfødt Uzi, vi oplever her.

Mens Free Uzi lover godt for Lil Uzi Verts andet og overdrevet hypede album Eternal Atake, som vi endnu ikke har en udgivelsesdato på, varsler omstændighederne omkring singlen ikke ligefrem skyfri himmel. Nummeret nåede kun lige at blive udgivet på forskellige streamingtjenester af Uzi selv, før hans pladeselskab tog det ned. Nu kan det så findes i utallige udgaver, der flyder rundt omkring på nettet. Det ser altså ikke ud til, at konflikten mellem Lil Uzi Vert og hans pladeselskab er helt ovre endnu, men det er godt at se en (næsten) fri Uzi i aktion.