Sivas – 4Livet

3.5/5.0

Sivas er manden, der langt hen ad vejen har lagt fundamentet for den danske rapscene, som den ser ud i dag. Han har holdt gang i karrieren siden sit store gennembrud i 2013 med D.A.U.D.A., og hver gang, han har virket til at være forsvundet ud i glemslens tåger, har han kæmpet sig tilbage. Sidste sommer cementerede albummet Ultra og særligt singlerne Sidste Timer og Oui hans position som en af de helt tunge drenge herhjemme. I løbet af sommeren sidste år lykkedes det også Sivas at forny sin lyd, og det var der efterhånden også ved at være brug for. Den fornyelse fortsætter med hans nye single 4Livet, der agerer forspil til hans kommende album Contra. Over et guitarbeat, der lyder som noget direkte fra Atlanta-produceren Turbos studie. Men det er altså ikke hverken Gunna, Lil Baby eller en anden amerikansk trapstjerne, der rapper på 4Livet. Det er Sivas.

Det tilbagelænede guitarbeat lyder amerikansk, og den amerikanske internetproducer Mantra, som Sivas tidligere har købt et beat fra til Sidste Timer, har da netop også haft en finger med i spillet. Reza, der gennem alle årene har været Sivas’ faste følgesvend, har finpudset beatet og dermed er bagtæppet til et usædvanligt afdæmpet og eftertænksomt Sivas-nummer skabt.

Sivas lægger fra land med at give et oprids af sin kamp for at komme frem i verden. Det klinger igen amerikansk, men Sivas formår at gøre historien om at komme fra rags to riches, til sin egen:

Skrabed’ nogle lapper sammen og gjord’ det til en mil’

Det’ svært at tjen’ de cifre, når du bokser mod maskinen

Men det started’ som en drøm og var et mareridt ind imellem


For det’ dobbelt så meget træning, når du’ vokset op i fælden

Derefter bevæger han sig flydende over i overvejelser om en barndomsven bag tremmer, før han kommer til en sand ørehænger af et omkvæd, der slår på hans rags-to-riches-historie og mantraet om arbejdsomhed kombineret med loyalitet overfor familie og venner. Det er jo for livet, må vi forstå.

4Livet er et frisk pust i Sivas’ diskografi, der bygger videre på de takter, han viste sidste sommer. Over et beat, der sjældent er hørt mage til på dansk jord, reflekterer Sivas over de helt store linjer i sit liv. På kun to og et halvt minut lykkedes det ham at indkapsle sin livshistorie og samtidig levere et potentielt sommerhit til de dovne dage i solen.